Turystyka kulinarna

Turystyka kulinarna, cóż to takiego z czym się to je i co ją wyróżnia wśród różnorodnych form zwiedzania? W tym rozdziale szczególnie zajmę się turystyką kulinarną z obszaru województwa  Świętokrzyskiego. Coraz częściej jedną z ważniejszych motywacji dla planujących wyjazd Polaków jest kuchnia odwiedzanego  regionu i jej dziedzictwo kulinarne. Wyjazdy studyjne do takich miejsc jak Bieszczady czy Szwajcaria przekonały mnie, że jest to forma turystyki, która cieszy się coraz większą popularnością.

Liczne Imprezy takie jak: targi, kiermasze, festiwale żywności, warsztaty, konkursy, wyznaczone szlaki sprzyjają zaplanowaniu programu z elementami kulinarnymi. Taka forma turystyki wymaga dużego nakładu organizacyjnego, ale jedno z przysłów ludowych mówi „ że najlepiej do serca trafia się przez żołądek”.

Świętokrzyska
kuźnia smaków

Szlak kulinarny "Świętokrzyska Kuźnia Smaków" jest jednym z największych w Polsce, liczy 53 obiekty, w tym trzydzieści oferujące produkty tradycyjne będące laureatami konkursów wojewódzkich i krajowych na najlepszy produkt tradycyjny oraz dwadzieścia trzy restauracje i gospodarstwa agroturystyczne oferujące tradycyjne i lokalne potrawy.

Wiele z oferowanych na szlaku produktów i potraw znajduje się na liście produktów tradycyjnych Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi, jak choćby sztandarowa zupa regionu, „królowa zup” - zalewajka świętokrzyska czy popularne szczodroki i krówka opatowska.

Szlak kulinarny
Powiśla i Ponidzia

Szlak kulinarny Ponidzia i Powiśla, został utworzony w ramach projektu „ Festiwal Smaków” i ma za zadane przyczynić się do promocji atrakcyjności oferty kulinarnej i produktów tradycyjnych (czosnek wólczański, szynka z baraniny, skalbmierskie ogórki kiszone).

Kulinarny Szlak Ponidzia i Powiśla obejmuje 46 charakterystycznych produktów oraz potraw. Wśród nich jest słynny miód z ponidziańskich kwiatów oraz uprawiane u nas od lat: czosnek Wójczański, truskawka Faworytka, fasola Piękny Jaś i wiele innych odmian owoców i warzyw, których uprawa jest silnie zakorzeniona w lokalnej tradycji.

Dziedzictwo Kulinarne Świętokrzyskie

Sieć Dziedzictwo Kulinarne Świętokrzyskie to część Europejskiej Sieci Regionalnego Dziedzictwa Kulinarnego, która promuje produkcję i spożycie regionalnej żywności, pomagając jednocześnie w rozwoju drobnych przedsiębiorstw i turystyki w danej okolicy. Żywność, oznaczona jest znakiem "Dziedzictwo Kulinarne Świętokrzyskie", jest smaczna i bezpieczna dla zdrowia.

Jest wytwarzana z troską o środowisko naturalne, a jej producentami są gospodarstwa rolne i rybackie, sklepy farmerskie, gospodarstwa agroturystyczne. Lokalne zajazdy i restauracje serwują natomiast dania, charakterystyczne dla regionu.

Turystyka kulinarna - najnowsze wpisy na BLOGU:

Ziemia kielecka, z racji tego, że znajduje się w samym centrum Polski, oddzielona była od intensywnych kulinarnych wpływów zagranicznych sąsiadów, stąd też świętokrzyskie potrawy ludowe uznać można za na wskroś polskie. Zupy na ziemi kieleckiej Wśród regionalnych specjałów województwa świętokrzyskiego, których spróbować można w większości gospodarstw agroturystycznych, znajduje się kilka wyjątkowo smakowitych i zdrowych zup.
TOP