
Właściwości i stosowanie pokrzywy
Pora na pokrzywę – występuje pospolicie, często pojawia się w otoczeniu człowieka. Ma zastosowanie w lecznictwie, kosmetyce i kuchni… Liście najlepiej zbieramy przed okresem kwitnienia
i koniecznie pamiętajmy o założeniu rękawiczek. Działa moczopędnie, ściągająco, obniża poziom cukru we krwi, jest bogata w witaminy – A, B2, C, E, K, sole mineralne i przede wszystkim dużo żelaza oraz enzymy i hormony roślinne.
Odwary z pokrzywy zalecane są do mycia głowy, w przypadku łupieżu i łojotoku. Działają na włosy wzmacniająco, regenerująco, nadają im puszystość i połysk. Pokrzywa była pokarmem nie tylko dla ludzi. Posiekana z jajkiem ugotowanym na twardo, dawana była małym kurczętom by nie chorowały. Świeże rośliny latem, a suszone zimą można było dodawać kurom do karmy, by się dobrze niosły i żółtka miały kolor ciemniejszy.
Pora na pokrzywę – zastosowanie w kuchni
Przednówek, to trudny czas na wsi kiedy kończyły się zapasy zimowe a jeszcze nowych nie było. Często wykorzystywane były rośliny które rosły na pobliskich polach . Wiosną wśród nich królowała
pokrzywa.
Pokrzywianka
Składniki:
- 1 garść młodej pokrzywy,
- 2l wywaru warzywnego,
- 2-3 ziemniaki,
- 1 cebula,
- 1 marchewka,
- 2-3łyzki masła,
- ½ płynu z kiszonych ogórków lub sok z 1 cytryny
- ½ szklanki kwaśnej śmietany,
- 1 żółtko,
- 1 łyżka mąki.
Sposób wykonania:
W wywarze warzywnym ugotować pokrojone w kostkę ziemniaki. W tym czasie na patelni stopić masło, dodać do niego pokrojoną w kostkę cebulę, startą marchewkę i pokrojoną pokrzywę. Całość
podlać wywarem, dusić do miękkości. Zawartość patelni dodać do gotującego się wywaru z ziemniakami . Gdy ziemniaki staną się miękkie, dodać wodę z ogórków. Po zagotowaniu dodać zaprawioną mąką i złotkiem śmietanę.
( Przepis z Kuchni świętokrzyskiej wyd. Jedność , Kielce 2021)
Mięcho z pokrzywą
Składniki:
Kawał mięcha ( ok 1,5 kg najlepiej karczek),
Zioła i pokrzywy ( pokrzywa, czosnek, sól, pieprz,, cukier, liść laurowy, ziele angielskie).
Sposób wykonania:
Mięcho nacieramy ziołami na noc. Rano umieszczamy w dużym garnku pełnym zimnej, źródlanej wody( tak ażeby pływało). Dodajemy liść laurowy, ziele angielskie, 2 ząbki czosnku, garść pokrzywy, pół garści soli i garść cukru. Od momentu zagotowania gotujemy 15 minut. Zdejmujemy garnek z na 10 minut z ognia i ponownie gotujemy przez 10 minut. Odstawiamy całość ( razem wodą) na 4 godziny. Możemy podawać na zimno z pajdą świeżego chleba.
(Przepis z wydania Muzeum wsi Kieleckiej, Świętokrzyskie Smaki, Kielce 2021)
Napój z pokrzywy – czyli mój własny sposób na herbatę przez cały rok.
Zbieram młode pokrzywy , rosnące z daleka od dróg i rowów. Przynoszę do domu i od łodyżki odcinam listki. Wszystko wkładam do naczynia, u mnie to kamienny garnek, ale może być plastikowa
miska czy zwykłe naczynie ( byle nie przezroczyste). Ugniatam i stawiam w ciepłym miejscu. Całość można obciążyć talerzykiem. Co jakiś czas mieszam i znów ugniatam. W przypadku pokrzywy proces fermentacji szybko następuję, więc po ok 1 dobie całość przepuszczam przez maszynkę do mięsa. Koniecznie musi być sitko o dużych oczkach. Całość suszę – powstaje granulat.
Danuta Ramiączek – świętokrzyska kuchnia.
Zapraszam do zapoznania się z moją ofertą – Kliknij tutaj